miércoles, 2 de junio de 2010

Supermercats no gràcies

Publicat 13/05/2010 a La Malla.cat

Un 25% de les quatre milions de tones de residus que es produeixen anualment a Catalunya són envasos

Quan anem a comprar ja no portem l’ampolla per reomplir-la, ni rebusquem entre els productes a granel, però aquestes petites accions podrien evitar-nos fins a un milió de tones de residus l’any, un cop ens desempalleguem dels envasos. I és que comprar en botigues de barri genera un 69% menys de residus que si es fa a supermercats o grans superfícies, segons un estudi presentat per l’Agència Catalana de Consum sobre la producció de residus associats al cistell del mercat i les mesures de prevenció per reduir-los

L’estudi s’ha fet a partir de la compra realitzada a 7 supermercats -Caprabo, Bonpreu, Condis, Consum, Marcadona, Dia, Suma-, i al mercat tradicional, representativa del 80% anual de la compra d ‘aliments i begudes que es fa a l’any a Catalunya, xifrada en 703 quilos per persones. En aquestes compres s’ha vist que bona part dels envasos són innecessaris i que responen només a necessitats de promoció i publicitat , i que és necessari redissenyar els envasos per fer-los més sostenibles.

El 5% del pes són envasos
Una altra dada que s’ha constatat és que encara que els envasos són reciclables en gran part, hi ha moltes diferències entre supermercats. En el cas de les begudes, utilitzar envasos de més d’un sol ús permetria reduir almenys un 40% els residus que es generen en el cistell del mercat, i el poder comprar a granel entorn del 10%. Conclou l’estudi que el 5% del pes de la compra de cada dia són envasos, i que a cap supermercat es pot comprar cap producte en envàs retornable.

Minimitzar l’impacte
El director de l’Agència, Jordi Anguera, ha explicat que els comerços locals contribueixen molt menys que els supermercats a les emissions de CO2 derivades dels envasos, i que aquesta diferència pot variar entre els 10 quilos anuals que es generen a botigues de barri als 50 que es produeixen en les grans superfícies. Sobre com es pot canviar aquesta situació, Anguera ha apuntat que ara treballaran amb tots els centres estudiats per intentar minimitzar l’impacte dels envasos i que pot haver-hi solucions mixtes com fer-ho de forma voluntària durant un marge de temps per emprendre els canvis necessaris o imposar una taxa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario